1. Am condus cel mai mare program de investiții în străzi din istoria Sectorului 1
Până acum un an, străzile din Sectorul 1 nu cunoscuseră reabilitări prin investiții, ci doar prin reparații superficiale. Zeci de străzi erau neasfaltate de peste două decenii sau erau în stadiul de simple artere din pământ.
În prezent, avem în derulare un contract-cadru care include cadastrarea, studiile de teren, proiectarea, execuția pentru cele 1000 de străzi din Sectorul 1.
Peste 200 de străzi se află la această oră în diverse stadii de proiectare sau execuție. La aproape 40 de străzi au fost finalizate lucrările. Din păcate, o parte dintre străzile incluse în contractele subsecvente nu au încă indicatorii tehnico-economici aprobați, proiectele de hotărâre fiind blocate sistematic în Consiliul Local Sector 1. Majoritatea PSD-PNL nu a permis practic începerea lucrărilor la cca. 140 de străzi. Pentru a urmări stadiul lucrărilor de pe strada dvs. puteți consulta site-ul: https://strazilesector1.ro/modernizate/.
Strada Emanoil Porumbaru – complet modernizată
2. Am lansat cel mai mare program de cadastrare a domeniului public din Capitală
Când am preluat mandatul, nu era cadastrat din domeniul public al Sectorului 1 decât 5%. Am avansat foarte mult, sunt cartiere întregi care au fost complet cadastrate. Fără cadastru nicio investiție nu poate fi realizată. Oricine își poate extinde nelegal proprietatea pe domeniul public, așa cum s-a întâmplat de exemplu în zona de nord, unde zona de protecție a lacurilor a fost ocupată abuziv. Va fi nevoie de o cadastrare sistematică în zonă pentru a putea construi Promenada Verde pe care ne-o dorim. Deocamdată doar câteva tronsoane au putut fi deschise.
În acest moment, a fost cadastrat peste 40% din domeniul public al Sectorului 1. Încă 2 ani vor mai fi necesari pentru a finaliza complet cadastrarea Sectorului 1 și a împiedica furtul domeniului public.
Unele cartiere au fost integral cadastrate, de exemplu Cartierul Aviației
3. Am fost primii din București care am lansat un amplu program de siguranță pentru pietoni
Am obținut un program de consultanță de la Banca Europeană de Investiții și am pus în aplicare modelele experimentate în alte capitale. Am fost primii care am investit masiv în treceri de pietoni supraînălțate, o soluție implementată ulterior și în alte sectoare. Am introdus de asemenea limitatoare de viteză, stâlpi și garduri de protecție pentru copii.
Avem ca obiectiv să scădem cu 10% în fiecare an numărul de pietoni accidentați mortal în București în condițiile în care numărul de mașini este în continuă creștere.
Cartierul Bucureștii Noi – intersecții securizate
4. Am pus Educația pe primul plan
Alocăm capitolului Educație peste 20% din bugetul Sectorului 1.
Avem cele mai mari burse școlare din România! Lunar în medie se virează pentru plata burselor către unitățile școlare din sector 1 milion euro.
Finanțăm numeroase activități extra-școlare:
- Programul „Educație și viitor pentru toți”
În anul școlar 2023/2024, Primăria Sectorului 1 asigură o finanțare record pentru derularea acestui program esențial pentru elevii Sectorului 1: peste 24 de milioane lei, față de aproximativ 17 milioane lei în cursul anului școlar precedent.
Peste 3.500 de elevi din școlile și liceele din Sectorul 1 sunt înscriși în acest an școlar în acest program, prin intermediul căruia beneficiază, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 12:00-17:00, de masă caldă, de îngrijire, de un program interactiv de petrecere a timpului liber, precum și de ajutor în realizarea temelor pentru acasă din partea unor profesori dedicați. - Programul „Școala de vară” și „Grădinița de vară
Peste 4.000 de copii care învață în unitățile de învățământ din Sectorul 1 vor putea merge, și în acest an, la grădiniță și la școală pe perioada vacanței de vară. Astfel, în perioada 1 iulie – 31 august 2024, în fiecare zi lucrătoare, între orele 08:00-17:00, copiii vor fi supravegheați de cadre didactice specializate, vor avea mese calde/gustări și vor participa la activități educativ – recreative specifice vârstei lor. - Campania „Confesiuni despre droguri” – o altfel de campanie pentru prevenirea consumului de droguri
Grupul-țintă este alcătuit din elevii celor 176 de clase a IX-a din cele 41 de colegii și licee din Sectorul 1.
Campania are mare trecere la elevi pentru că este bazată pe un sistem interactiv, în cadrul a 88 de sesiuni cu în care elevii ascultă povești de viață și interacționează direct cu alți tineri care au trecut prin acest coșmar (fie aflați în procesul de recuperare, fie recuperați și care duc o viață responsabilă în prezent).
Primăria Sectorului 1 a mai finanțat activități și în cadrul programelor „Săptămâna Altfel” și „Săptămâna Verde”.
Școala nr. 183 din cartierul Chitila
5. Am descentralizat investițiile în școli, cu un rezultat absolut remarcabil
Școlile își definesc nevoile și își fac propriile achiziții, sunt finanțate integral de primărie fără vreo structură intermediară care să genereze corupție și blocaje. Până în 2020 exista o instituție subordonată primarului care se ocupa doar pe hârtie de investițiile în școli. În realitate, acționa ca o frână.
Acum, școlile pot să achiziționeze tot ce au nevoie, iar părinții ar trebui să nu mai cotizeze la celebrul „fond al clasei”.
Școala Elena Văcărescu din zona Pieței Romane
6. Am lansat cel mai mare program de extinderi pentru școli
Am eliminat programul în 3 schimburi în unitățile școlare din Sectorul 1.
Am finalizat lucrările la noi corpuri de clase pentru Școala Gimnazială nr. 179, Școala Gimnazială “Herăstrău”, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Școala Gimnazială “Pia Brătianu”, Școala Gimnazială “Ion Helidade Rădulescu”. Avem în curs proiecte de extensii la 19 școli și grădinițe, cum ar fi Colegiul German “Goethe” (suntem în curs de achiziție un imobil din vecinătate), Școala Gimnazială “Pia Brătianu” (suntem în curs de expropriere a Casei “Mihai Sadoveanu”), am demarat procedurile pentru investiții în noul sediu al Liceului “Dimitrie Paciurea”, un reper în sculptura românească modernă.
Avem în curs de construcție 7 școli noi:
- 1) Complexul școlar Greenfield, un centru educațional în construcție de la zero cu o suprafață de peste 7.000 mp. Clădirea va cuprinde o școală, o grădiniță, o sală de sport, o bibliotecă, ateliere de arte/muzică, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă, precum și locuri de parcare. Viitoarea școală va avea 13 săli de clasă, unde își vor desfășura cursurile 390 de elevi, precum și 10 cabinete și laboratoare. Contractul de execuție a fost semnat în 5 aprilie 2024. A fost o procedură de achiziție publică transparentă, în cadrul căreia au depus oferte 11 companii/asocieri de firme. Oferta câștigătoare este de 53.577.541 lei fără TVA.
- 2) Școala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu”: construirea unui corp nou care va avea subsol, demisol, mezanin, parter și două etaje, suprafață totală construită de 5.462 mp. Vom avea 27 de săli de clasă și laboratoare, un loc în care vor învăța simultan 650 de elevi, cancelarie, sală de sport, spații tehnice, grupuri sanitare.
- 3) Școala Regală – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” va avea 30 clase suplimentare, săli de studiu instrument, teren de sport, sală de festivități în locația de pe Bd. Poligrafiei.
- 4) Școala Gimnazială nr. 6, strada Apicultorilor: 7 săli de clasă de învățământ primar/gimnazial, 1 laborator de informatică, 1 bibliotecă, 2 birouri, 1 secretariat, 1 cabinet medical (cu pat și grup sanitar), 1 cabinet consiliere, 1 cancelarie, 1 sală de mese cu spațiile adiacente, spații de recreație exterioare acoperite, teren de sport în aer liber.
- 5) Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”: 19 săli de clasă, bibliotecă cu sală de lectură, cabinet medical, cabinet stomatologic, cancelarie, secretariat, birou administrativ, sală de sport modernă și sală de evenimente cu foaier.
- 6) Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, sediul din Bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 25-27, va dispune de un nou imobil cu 20 de săli de clasă, bibliotecă, laboratoare ultramoderne, cabinete medicale, sală de sport cu vestiare, o sală multifuncțională și o sală de mese
- 7) Școala din cartierul Henri Coandă: suntem la faza de studiu de fezabilitate, care a fost reluat după ce am reușit să eliminăm necesitatea unui PUZ. Centrul educațional va cuprinde o creșă, o grădiniță, o școală și multe facilități pentru copiii și tinerii din cartier.
În această primăvară au început lucrările la școala din cartierul Greenfield
7. Am asigurat program prelungit în creșe, grădinițe, școli, de dimineață până seară
Prin lansarea pogramelor after school, „Grădinița de vară” și „Școala de Vară”, finanțate integral de Primăria Sectorului 1, timpul pe care copiii pot să-l petreacă în mod educativ în școală, după terminarea orelor din programa școlară, a crescut. Părinții pot să se ducă liniștiți la serviciu cu normă întreagă și în timpul anului și în timpul vacanțelor, dacă copiii sunt înscriși în unitățile de învățământ care au aderat la aceste programe ale primăriei.
În materie de creșe, construim, în cartierul Pajura, cea mai mare creșă din Sectorul 1, care va avea 220 de locuri.
Grădinița nr. 281 „Steaua” – cartierul Calea Griviței
8. Am descentralizat investițiile în spitale cu efecte imediate
Am încheiat protocoale de finanțare directă cu spitalele din Sectorul 1, pe baza cărora s-a achiziționat aparatură medicală de ultimă generație. Am ajuns la o sumă record de 140 milioane de lei investiți direct în spitalele din Sectorul 1, în timp ce în mandatul precedent, investițiile în spitale nu au depășit 8 milioane de lei anual.
Exemple:
- La Spitalul Universitar de Urgență „Elias” am finanțat un aparat RMN de 23 de milioane lei.
- La Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a fost achiziționată aparatură nouă, printre care un robot chirurgical de 33 de milioane lei.
- La Maternitatea Polizu au fost virate 24 de milioane lei pentru achiziționarea de aparate de ecografie, mobilier și alte modernizări.
- La Institutul National de Gerontologie si Geriatrie “Ana Aslan" aparatura de ultimă generație și realizarea de reparații capitale.
- La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Clinic de Urgență București- “Floreasca”, Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie „Filantropia” au fost finanțate diverse modernizări.
- De asemenea, plătim regulat utilitățile la 4 spitale de pe raza sectorului: Spitalul „Grigore Alexandrescu”, ”, Spitalul Clinic de Urgență București- “Floreasca”, Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice , Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri.
Finanțarea unui aparat RMN la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”
9. Am ridicat performanțele Centrului Medical Caraiman
Aproape necunoscut în rândul locuitorilor, acest centru medical finanțat de Primăria Sectorului 1 a devenit în acest mandat un centru medical deschis comunității din Sectorul 1. Instituția oferă servicii medicale de zi pe tipuri de specialități și dispune de o Ambulanță socială, un Centru de recuperare medicală și un Centru de zi Alzheimer.
Obiectivul principal a fost creșterea numărului de pacienți. Au fost demarate campanii de informare a cetățenilor. Resursele existente, aflate într-o stare pasivă, au fost dinamizate.
Sistemul de teleasistenţă medicală 24h/24 „Brățara Vieții” a fost accesat de un număr de pacienți de 4 ori mai mare decât în anii precedent.
În ultimul an s-a dublat numărul de consultații la cabinetele medicale, față de anul anterior. A crescut mult și numărul de investigații radiologice, au fost lansate campanii pentru tomografie computerizată și gratuitate pe partea de mamografie, adresate tuturor femeilor din comunitatea Sectorului 1, pentru conștientizarea riscurilor și depistarea precoce a cancerului de sân.
Au fost lansate și alte campanii de prevenție, pentru conștientizarea și evitarea riscurilor, prin Servicii de screening osteodensiometrie și Screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
Toți locuitorii Sectorului 1 pot beneficia în continuare, în regim complet gratuit, de 25 de specialități medicale, care nu necesită bilet de trimitere de la medicul de familie sau de card de sănătate CNAS și unde programarea se face doar cu cartea de identitate.
Aparatură modernă la Centrul Medical Caraiman
10. Am impus corectitudinea în urbanism
PUZ-ul Coordonator, promovat de fosta administrație, a rămas un proiect atacat de noi în justiție. Acest PUZ ar fi declanșat o transformare radicală a urbanismului din sector, printr-o diminuare a spațiilor verzi și o mare densificare a construcțiilor.
Pe lângă această opoziție la un document care ar fi marcat negativ urbanismul în sector, am construit o nouă echipă în primărie. Am adus arhitecți și urbaniști competenți și cinstiți care să se ocupe de acest domeniu sensibil. Acum puteți dormi liniștiți, pentru că nu va răsări un bloc cu o autorizație ilegală lângă casa dvs.
Toate proiectele trebuie să respecte RLU-PUG și normativele în vigoare, reglementările privind spațiile verzi, numărul locurilor de parcare, Legea Locuinței și ordinele ministerelor.
Am contractat proiectarea pentru apă și canalizare pentru zona situată între Bd. Șisești și Centură, și între Șos. București-Târgoviște și DN1.
Dezvoltăm planuri de urbanism zonale pentru cartiere noi (Colosseum, Meteorologiei-Holban, Șisești-Străulești Nord), precum și pentru Promenada Verde.
În zona Herăstrău, am încercat să repunem ordine după ce în anii trecuți au fost construite excesiv de numeroase restaurante care nu respectă autorizațiile de construcție și autorizațiile de funcționarea încălcând programul de liniște. Nu primesc autorizația de funcționare decât terasele care îndeplinesc condițiile legale. Pentru celelalte am demarat procedurile care ar trebui să ajungă la confiscarea de venituri pentru toată perioada cât au fost deschise fără autorizație.
11. Am finalizat reabilitarea termică și recepția la peste 200 de blocuri
Unele blocuri din zona centrală cu impact asupra ambientului urban au avut fațada renovată. Am insistat ca fațada să se încadreze prin culori în estetica clădirilor din vecinătate. Dacă blocul de lângă Biserica Albă de pe Calea Victoriei era prevăzut în proiectul moștenit să fie verde, am optat pentru cea mai deschisă nuanță, astfel încât să nu producă o discrepanță cu imobilele vecine. Alte blocuri renovate au fost pe Bd. Magheru, în Piața Dorobanți, în Piața 1 Mai.
Este necesară adoptarea rapidă unui nou program local multianual privind creșterea performanțelor energetice a locuințelor pentru că, în prezent, în Sectorul 1, nu mai este în vigoare un astfel de program. Am pregătit un prim lot de 100 de blocuri la care s-ar putea interveni de urgență dacă ar fi aprobat în Consiliul Local Sector 1 un program multianual, în conformitate cu legislația în vigoare. Din păcate acest proiect a fost blocat sistematic de majoritatea PSD- PNL din Consiliul Local Sector 1.
Programul de reabilitare a blocurilor este într-o mare întârziere, pe de o parte din cauza lipsei unui vot în Consiliu local pentru acest ultim lot, pe de altă parte din cauza deficiențelor în derularea sa în administrațiile precedente. Un program cu care fostul primar Andrei Chiliman se laudă peste tot prezintă deficiențe majore pe teren identificate de auditorul tehnic al Băncii europene de investiții. Cel puțin 100 de blocuri auditate sunt în această situație. Fără perseverența noastră de a le remedia în acest mandat, Banca europeană de investiții ar fi sistat finanțarea programului. Sunt multe alte blocuri cu probleme pe care trebuie să le remediem și care nu au fost incluse în programul demarat de administrațiile precedente.
Finalizarea reabilitării termice a blocului de lângă Biserica Albă, de pe Calea Victoriei
12. Am lansat cel mai mare program de exproprieri și reabilitări pentru clădiri de patrimoniu
Abandonat de autorități de 30 de ani, Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu a intrat în lucrări de consolidare, reabilitare și modernizare. Pe acest șantier se lucrează în ritm alert: primele măsuri au vizat consolidarea construcției pentru a mări considerabil gradul de asigurare al imobilului la cutremure. Lucrările au ajuns în faza a doua, se lucrează la reabilitare și modernizare.
Lucrări de reabilitare la Teatrul de Vară „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu – 1500 locuri
Pentru alte clădiri de patrimoniu, aflate în stare avansată de degradare, am demarat procedurile pentru expropriere. Este cazul Casei Nicolae Pătrașcu din Piața Romană, Casei negustorului Dimitrie Petrescu din fața Pieței Matache, Hotelului Dunărea din zona Gării de Nord, Casei Miclescu din Bulevardul Kiseleff, Casei Mihail Sadoveanu, Casei George Coșbuc. O parte din aceste demersuri sunt blocate sistematic de majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local.
Proiect de expropiere și reabilitare a Hotelului Dunărea – zona Gării de Nord
13. Am pregătit proiectele de renovare pentru Piața 1 Mai și Piața Matache
Finanțarea acestor proiecte a fost condiționată de majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local de obținerea de fonduri europene. Până la lansarea unor programe la care să putem participa, aceste investiții, cu studii de fezabilitate finalizate, sunt blocate prin votul majorității PSD- PNL.
Studiul de fezabilitate pentru refacerea fostei Hale Matache a fost finalizat
14. Am creat noi locuri de parcare cu investiții minime
Am obținut 600 de locuri de parcare de reședință prin desființarea garajelor construite ilegal pe domeniul public și nefolosite, precum și prin reorganizarea parcărilor de reședință pentru a utiliza mai eficient spațiul.
Am creat 5 parcări supraetajate, am reabilitat Parcarea de sub Podul Basarab, am ridicat de pe străzi 5.000 de mașini abandonate, eliberând locuri de parcare.
Proiectele a 2 parcări subterane de 400 de locuri sunt blocate de Consiliul Local.
Parcarea supraetajată pe care am amenajat-o sub Pasajul Basarab
15. Am luptat pentru reducerea poluării în sector
Am obligat operatorul de salubritate să colecteze deșeurile selectiv pentru a intra pe filiera de reciclare. Am reușit să fie deturnate de la groapa de gunoi cca 60% din deșeurile sectorului.
În 2023, Sectorul 1 a depozitat cele mai mici cantități pe București.
Am combătut crimele de mediu (cum ar fi deversarea apelor uzate în conductele de apă pluvială, depozitarea ilegală de deșeuri).
Am lansat programul-pilot cu 2 platforme subterane de colectare separată a deșeurilor în cartierul Pajura
16. Am militat pentru închiderea gropii de gunoi de la Chiajna
O groapă de gunoi în imediata vecinătate a unei comunități urbane atât de importante nu mai era tolerabilă. Avocații noștri au susținut interesele comunității din Sectorul 1 în procesele cu firma Iridex.
Groapa Iridex a fost închisă definitiv în noiembrie 2023 și se află în monitorizare permanentă.
Depozitul de deșeuri din Chiajna a fost închis definitiv în noiembrie 2023
17. Am lansat cel mai mare program local de investiții în energie de la soare
Am dezvoltat pentru blocurile de locuințe proiectul „Termoficare de la soare”, care ar permite producerea de apă caldă și căldură prin pompe de căldură alimentate electric de panouri fotovoltaice, în supliment față de sistemul de încălzire centralizat actual. Proiectul furnizează o energie gratuită, mai puțin poluantă și inepuizabilă. Proiectul este blocat de 2 ani de Consiliul local, exact cum au blocat și proiectul de înlocuire a lifturilor din blocurile de locuințe.
18. Am lansat un amplu program de tichete anticriză energetică
Am contribuit prin distribuirea de tichete anticriză, în valoare totală de 14 milioane lei, ca familiile din Sectorul 1 să traverseze mai ușor perioada de criză energetică.
Primăria a procesat în 4 puncte de recepție mii de cereri din partea locuitorilor pentru acordarea tichetelor anticriză
19. Am pus în prim plan grija pentru copiii și bătrânii noștri
Toți copiii instituționalizați sunt acum în case de tip familial. Avem o echipă de prevenire a abandonului care a obținut rezultate extrem de pozitive. În 2023, nu au mai fost înregistrate decât 2 abandonuri.
Am creat Serviciul de Telemedicină pentru persoanele în vârstă, care pot apela la un buton de panică, așa cum se practică și în țările occidentale.
La Complexul Medical Caraiman este asigurată gratuitatea consultațiilor pentru pensionarii cu venituri reduse.
Monitorizarea sistemului „Brățara vieții” la Centrul Medical Caraiman
20. Am accesat fonduri europene substanțial mai mari decât administrațiile precedente
De exemplu în cadrul PNRR: pentru școli (40 mil. lei), pentru păduri urbane (1,1 mil. lei), pentru locuințe sociale (220 mil. lei).
De la începutul mandatului, am implementat și finalizat 5 proiecte finanțate prin POCA în valoare totală de aprox. 10 milioane lei, din care doar 2 au fost lansate inițial de administrația precedentă.
Prin proiectele lansate de noi au fost obținute certificatele ISO 9001 privind Sistemul de Management al Calității și ISO 37001 privind Sistemul de Management Anti-Mită.
Proiect de locuințe sociale - 11 blocuri, finanțare PNRR în cartierul Odăi
Conferința de presă la închiderea unui proiect finanțat din fonduri europene POCA
Printre puținele administrații cu certificarea SR-ISO 37001 – Sistem de management anti-mită, certificare înmânată pe 30.03.2023
21. Am transformat peisajul urban prin mii de micro-intervenții
Cablurile supraterane au dispărut pe multe dintre străzile din sector. Administrația Domeniului Public colaborează cu operatorii pentru a-i încuraja să opteze pentru îngroparea cablurilor în cadrul programului Netcity.
Intersecțiile cu spații verzi neîngrijite de ani au fost reamenajate (de exemplu: str. Budișteanu, str. Mircea Vulcănescu, str. Pajura, intersecția din Piața 1 Mai, etc).
Spațiu reamenajat în Piața Victoriei
Nou spațiu verde în zona Pieții 1 Mai
22. Am eliberat domeniul public de construcții ilegale
Avem toleranţă zero faţă de toate imobilele construite ilegal. Am demolat, în ultimii trei ani, aproximativ 150 de chioșcuri sau gherete abandonate, peste 40 de garaje construite ilegal pe domeniul public, aproape 200 de panouri publicitare și am desființat 25 de construcții: terase, platforme de beton, garduri etc.
Demontarea unui panou publicitar amplasat ilegal în Parcul Gării de Nord
23. Am deschis noi spații de recreere
Pentru că orice spațiu verde este vital pentru sănătatea comunității, la finalul anului 2020, am redeschis și inaugurat parcul situat pe Bulevardul Poligrafiei, lângă Piața Presei Libere, care îi poartă numele luptătoarei anticomuniste, Elisabeta Rizea. Acesta a fost reamenajat de echipele Administrației Domeniului Public Sector 1 și redat locuitorilor acestei zone administrative.
Aducem în Pajura un nou concept de parc, care îmbină o grădină urbană cu cea mai mare pistă pumptrack din Capitală.
În ciuda bugetelor mici votate de Consiliul Local, am reușit să reînnoim amenajările peisagistice în unele zone centrale ale Capitalei, cum ar fi: Bulevardul Aviatorilor, Piața Victoriei, Parcul Regina Maria sau Parcul Gării.
Folosim plante perene care se densifică de la an la an și care vor crea cu timpul masive florale rezistente și plăcute.
Cartierul Dămăroaia – reamenajări pe str. Piatra Morii
24. Am plantat aproximativ 10.000 de arbori
Am încercat să răspundem tuturor sesizărilor pentru a completa alianementele stradale unde lipsesc arbori. Lipsa fondurilor votate de Consiliul Local în perioadele esențiale pentru plantări nu ne-a permis atingerea obiectivelor.
Efortul de toaletare a arborilor a fost foarte mare în acești ani. Au fost mai multe furtuni care au distrus mulți copaci bătrâni.
Am reușit totuși să plantăm noi aliniamente pe bulevardele periferice pentru a crea bariere naturale de protecție pentru cartierele din vecinătate.
25. Am susținut proiecte culturale de calitate
Am transformat Piața Amzei într-un hub cultural. Au fost periodic organizate expoziții în spațiile de la parterul clădirii DITL. Romanian Design Week a fost un eveniment cu o participare record la parterul și etajul pieții agro-alimentare reconvertite în spațiu cultural. Curtea deschisă a pieții a găzduit mai multe expoziții de fotografie.
Primăria Sectorul 1 a finanțat 2 ani la rând Festivalul de Teatru “Undercloud” de pe Calea Griviței.
Am organizat un festival de muzică de jazz în foișorul și pe scena din Parcul Kiseleff.
Piața Amzei transformată în hub cultural - Romanian Design Week, ediția 2023
26. Am susținut activitatea sportivă pentru copii
Am deschis curțile școlilor și terenurile de sport în aer liber. Am racordat la utilități cele două bazine semiolimpice, la Şcoala Gimnazială nr. 178 şi la Şcoala Gimnazială Sfântul Nicolae, am realizat regulamentul de funcționare și le deschidem în vara anului 2024.
Avem un dezbatere publică un proiect pentru acordarea de vouchere pentru sport pentru a încuraja performanța în rândul copiilor și tinerilor.
Am schimbat echipamentele de încălzire a apei și mai multe instalații esențiale de la bazinul „Tolea Grințescu” din cartierul Floreasca.
Am semnat contractul pentru construirea unui nou bazin olimpic în strada Jiului, în vecinătatea Bulevardului Poligrafiei.
Găzduim Federația de Arte Marțiale, în spațiile Primăriei din cartierul Pajura, unde sunt organizate cursuri de sport pentru copii.
Finanțarea renovării bazinului „Tolea Grințescu” – cartierul Floreasca
27. Am digitalizat serviciile administrației
Am schimbat site-urile web ale Primăriei Sectorului 1, Poliției Locale Sector 1, DGASPC Sector 1, DGITL Sector 1, Complexului Medical Caraiman, Direcţiei de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1.
Am lansat portalul https://e.primarias1.ro
Toate site-urile au aplicații inovative: pentru depunerea de formulare electronice, obținerea de documente, plăți online, înscrieri la audiențe, locuri de parcare rezidențiale, aplicație sesizări etc.
Noul site al Primăriei cu acces la serviciile online
28. Am curățat primăria de corupție
Am făcut plângeri penale documentate, un număr de 9 sunt acum în curs de anchetă la DNA. Tunurile administrațiilor precedente PSD-PNL, cu prejudicii de sute de milioane de lei, trebuie pedepsite, iar prejudiciile aduse locuitorilor Sectorului 1 trebuie recuperate.
Am făcut cursuri de integritate și prevenire a corupției, finanțate din fonduri europene, pentru funcționarii publici.
29. Am rezistat la o majoritate PSD-PNL în Consiliul Local obișnuită să cheltuiască banii publici în propriul interes
Am pus capăt licitațiilor cu dedicație și a contractelor supraevaluate.
Ne-am opus recapitalizării unor societăți deficitare care de la înființare consumă banii publici doar pe salarii.
30. Am redresat o primărie în faliment
Am echilibrat în primul an bugetul, apoi am plătit datoriile.
Acum înregistrăm în Sectorul 1 un excedent bugetar de 1 miliard lei, când România guvernată de PSD-PNL este în fiecare zi o țară tot mai îndatorată (o treime din sumele împrumutate de guvernul actual sunt cheltuite, nu investite, ceea ce va duce ineluctabil la o criză majoră).
Am fi dorit ca în 3 ani și jumătate să vă putem anunța că am demarat și alte numeroase proiecte. Publicăm mai jos cele mai importante proiecte de hotărâri pe care le-am propus, dar care nu s-au bucurat de susținerea majorității PSD-PNL în Consiliul Local. Drept urmare, nu au putut fi implementate sau cum a fost cazul proiectelor de buget au cauzat mari întârzieri în lansarea investițiilor.
Din această Carte Neagră a alianței PSD-PNL (2021-2024) la Sectorul 1 putem enumera:
- Au votat an de an cu mare întârziere bugetul local împiedicând realizarea obiectivelor de investiții. În 2023, bugetul a fost aprobat abia în luna mai. Anul acesta, bugetul a fost aprobat mai devreme dar cu amendamente care îl fac neoperabil pe anumite componente (funcționarea serviciilor primăriei, spații verzi, reparații străzi);
- Au blocat programul “Termoficare de la Soare” și în locul hotărârii cu acest titlu au introdus o majorare de capital la una din companiile pe care o controlează, respectiv CET Grivița;
- Au împiedicat demararea Programului de consolidare seismică și reabilitare termică a blocurilor. Proiectul a fost de 7 ori pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local în 2023;
- Au refuzat să voteze proiectul de înlocuire a peste 800 de ascensoare din blocurile din Sectorul 1;
- Au blocat programul „Rabla Local”. Proiectul de HCL a fost de 13 ori pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local;
- Au diminuat an de an fondurile de funcționare ale ADP Sector 1 (spații verzi, parcări, reparații străzi etc.). Anul acesta au fost alocați la ADP doar 21 de milioane lei, față de 214 milioane cât era prevederea bugetară în 2020;
- Au respins solicitarea de a primi în administrare unele aliniamente stradale și spații verzi aflate în proprietatea publică a Municipiului București în vederea întreținerii acestora;
- Au respins și solicitarea expresă de transferare în administrarea Sectorului 1 a spațiilor verzi din fața Ateneului român, din lateralele Sălii Palatului sau de pe bd. Magheru în scopul reamenajării lor urgente;
- Au respins proiectul „Adoptă un spațiu verde” pentru terenurile din fața blocurilor;
- Regulamentul privind ridicarea, transportul și depozitarea panourilor publicitare, chioșcurilor, tonetelor pentru realizarea comerțului stradal și garajelor amplasate ilegal pe domeniul public a fost supus la vot de 3 ori;
- Au refuzat achiziționarea de servicii juridice externe de către Administrația Domeniului Public Sector 1;
- De 8 ori au respins proiectul de cooperare cu Administrația Străzilor pentru modernizarea bulevardelor din sector;
- Au respins de 11 ori solicitarea de a transmite în administrarea Sectorului 1 a Bd. Ion Mihalache și a Căii Griviței aflate în proprietatea publică a Municipiului București, în vederea reabilitării și modernizării;
- Au respins și solicitarea de preluare a Bd. Magheru pentru a fi reabilitat;
- Nici solicitarea de transmiterea în administrarea Sectorului 1 al Municipiului București a unei părți din Str. Jandarmeriei, în vederea modernizării infrastructurii rutiere și a extinderii rețelelor de apă și canalizare nu a fost aprobată;
- A fost respinsă și solicitarea de trecere din domeniul public al statului și administrarea Serviciului Român de Informații în domeniul public al Municipiului București și administrarea Sectorului 1 a unor imobile, în vederea realizării unor lucrări de interes public local privind prelungirea străzii Drumul Lăpuș și dezvoltarea infrastructurii edilitare;
- Nu a fost aprobată nici darea în administrarea ADP Sector 1 a parcării Basarab, în vederea amenajării unei parcări de reședință;
- Au respins modernizarea Teatrului „Masca” din cartierul Bucureștii Noi;
- Au blocat construcția a 11 blocuri prin PNRR- locuințe sociale și pentru tineri;
- Au respins proiectele PNRR de consolidare și modernizare a 11 școli și grădinițe;
- Au blocat proiectul de instalare de panouri fotovoltaice pe 10 școli din Sectorul 1;
- Au blocat reabilitarea piețelor 1 Mai și Matache;
- Au tăiat bugetul Direcției Investiții pentru reabilitarea și modernizarea străzilor;
- Au transformat în sinecuri politice CET Grivița și Compania de Investiții și Dezvoltare, aflate în subordonarea Consiliului Local Sector 1;
- Au respins aprobarea Organigramei și Statului de funcții ale Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 S.A. pentru eficientizarea activității;
- Au respins declanșarea procedurii de expropriere pentru monumentul istoric „Casa Miclescu”, situat în Bd. Kiseleff nr. 35-37 și aflat în stare avansată de degradare;
- Au respins toate proiectele de închiriere a unor săli de sport sau terenuri pentru antrenamente sportive din incinta mai multor unități școlare;
- Au refuzat închirierea cantinei din incinta Colegiului Tehnic de Aeronautică ,,Henri Coandă”;
- Au respins proiectul de transferare a Poliției Locale în birourile din Piața Mureș și transformarea actualului sediu din str. Prometeu nr. 26 în imobil cu destinația de locuințele sociale;
- Au respins de 3 ori aprobarea depunerii proiectului cu titlul „Construirea de locuințe nZEB plus - pentru tineri/ locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin amplasarea punctelor de încărcare a vehiculelor electrice în cadrul apelurilor de proiecte PNRR/2022/C10/ Componenta C10- Fondul local;
- Au respins aprobarea documentației pentru punerea în funcțiune a 42 stații de încărcare pentru autovehicule electrice în Sectorul 1, în vederea depunerii cererii de finanțare prin Programul A.F.M – „Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități”;
- Nu au aprobat Strategia Smart City a Sectorului 1 al Municipiului București 2024-2030 din proiectul „Transpunerea în practică a principiilor bunei guvernări la nivelul Sectorului 1 al Municipiului București prin implementarea Strategiei de management și dezvoltare instituțională a Primăriei Sectorului 1 al Municipiului București (SMDI)″, cu riscul de a nu primi rambursarea cheltuielilor;
- Nu au aprobat modificarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 60/ 13.04.2022 privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea procesului de bugetare participativă;
- Au refuzat proiectul de digitalizare și transparență la nivelul asociațiilor de proprietari;
- Au respins sistematic protocoalele de colaborare cu asociații sau fundații pentru organizarea de activități culturale.
Doar atunci când reprezentanții comunității locale au venit la ședințele Consiliului Local, majoritatea PSD-PNL s-a văzut obligată să dezbată și să voteze proiectele de hotărâre. Așa s-a reușit asfaltarea a zeci de străzi, finanțarea unor spitale, reabilitarea unor blocuri de locuințe, extinderea și modernizarea unor școli și licee. Implicarea cetățenilor a fost esențială. Vă mulțumim!