Soluționarea problemei „Pasarela Herăstrău”

CONTEXT

De foarte mult timp, în zona Podului CFR de pe lacul Herăstrău traversarea lacului nu era posibilă decât pe podul pe care treceau și garniturile de tren. Administrația capitalei a fost indiferentă față de problema traversării lacului Herăstrău de către pietoni, cu toate că exista un mare pericol de trecere pe podul feroviar, iar ocolirea lacului era un traseu prea lung. De la lansarea campaniei electorale din 2016, USR Sector 1 a atras atenția asupra urgenței cu care ar trebui găsita o soluție sigură de traversare pentru pietoni. Pe lângă presiunea publica efectuata, USR a prezentat diverse soluții și a insistat pentru a se debloca situația birocratică.

 

ISTORICUL INIȚIATIVELOR USR PENTRU DEBLOCAREA PROBLEMEI

07.Martie.2017 – Un adolescent aflat pe pasarelă se electrocutează și este dus în stare gravă la spital. Adolescentul decedează la finalul lunii aprilie.

11.Martie.2017 – Cristian Bulfon, consilier local din partea USR, atrage atenția asupra problemei și a consecințelor grave a indiferenței autorităților (click aici).

19.Martie.2017 – Asociația Hai cu Bicla, cu sprijinul consilierului Cristian Bulfon și a deputatului Tudor Pop inițiază o petiție prin care solicită autorităților rezolvarea problemei (click aici).

11.Iunie.2017 – Un alt trecător decedează, lovit de tren în timp ce încerca să traverseze podul.

12.Iunie.2017 – O delegație formată din consilieri (Cristian Bulfon) și deputați USR (Cristian Seidler, Tudor Pop, Claudiu Nasui și Cristina Pruna)  obține din partea ALPAB promisiunea începerii procedurilor de realizare a unui ponton plutitor în apropierea podului pentru pietoni. În paralel USR va iniția un proiect de modificare a legii 289 pentru a permite excepția construirii unui pod pietonal în vecinătatea podurilor de cale ferată, în prezent legea precizând o distanță minimă de 100 de metri, ceea ce este nefezabil în cazul lacului Herăstrău. Deputatul Cristian Seidler a fost și la Arhitectul Șef al Bucureștiului. A dorit sa se transmita solicitarea de urgentare a răspunsului pentru ca ALPAB să realizeze podul pe pontoane cât mai repede. Nu a fost disponibil și ni s-a transmis că nici nu va fi disponibil. (click aici).

14 și 27.Iunie.2017 – USR Sector 1 continuă presiunea publică pe acest subiect (vezi aici și aici).

În cursul lunii Iunie 2017 – USR reușește să deblocheze o piedică birocratică majoră. Această piedică era autorizația din partea Ministerului Transporturilor, care în baza art. 29 al OUG 12/1998 nu permitea construcții în perimetru de 100 de metri de la axul căii ferate, o distanță neaplicabilă în cazul lacului Herăstrău. Printr-un amendament, USR a reușit modificarea acestui articol de lege, astfel încât viitoarea pasarelă să se încadreze în norme legale. Regăsiți aici înregistrarea ședinței cu partea în care este trecut amendamentul deputatului USR Cătălin Drulă: http://bit.ly/amendamentCD

Tot cursul lunii Iunie 2017 – USR reușește să deblocheze emiterea avizului de la arhitectul șef al primăriei care inițial a încercat să evite demersurile noastre. Acest aviz era necesar Ministerului Transporturilor pentru emiterea autorizației de construcției (de altfel o procedură total inutilă).

11.Iulie.2017 – Ținând cont de trecerea termenului promis de ALPAB pentru rezolvarea problemei, timp în care nici măcar nu a fost începută construcția, USR solicită demisia directorului ALPAB (vezi aici).

2.August.2017 – Monitorizând îndeaproape situația, USR Sector 1 semnalează în cursul dimineții, în premieră, începerea montării noii pasarele (click aici)

3.August.2017 – Primarul General Gabriela Firea sesizează oportunitatea unei noi tăieri de panglici fapt pentru care încearcă să își asume creditul pentru proiect. USR Sector 1 ripostează prompt (click aici).

28.August.2017 – Primarul PSD al Sectorului 1, Dan Tudorache recunoaște meritele USR în rezolvarea acestei probleme – click aici pentru a viziona fragmentul video.

Precizăm că odată deblocată situația birocratică,  construcția pasarelei a fost asigurată de către Armata Română și NU de către aparatul primăriei. Salutăm pe această cale operativitatea și eficiența Batalionului 3 Geniu din cadrul Forțelor Terestre Române, cel care a reușit să realizeze în câteva zile ceea ce PMB ar fi realizat probabil într-un timp inimaginabil mai lung (click aici).

 

Vom continua să monitorizăm situația până când întreaga construcție va fi finalizată, inclusiv o plasă de protecție a noii pasarele. Necesitatea unei astfel de protecții a fost semnalată de Cristian Bulfon care a atras atenția că în lipsa unei astfel de protecții, trecătorii pasarelei ar putea fi expuși riscului de a fi loviți de obiecte aruncate din trenurile care trec pe deasupra. În plus, iluminatul pasarelei este incomplet. În acest moment există lumină de la un singur stâlp, doar pe malul dinspre Șos. Nordului. Pe malul dinspre terenul de golf al clubului Diplomatic este beznă, chiar dacă există doi stâlpi ce ar putea fi folosiți pentru iluminat.

 

Documente conexe:

Raspuns ALPAB – CGMB – ALDE

Solicitare Intalnire ALPAB C Seidler

Raspuns MAPN

Raspuns MT

Join our Newsletter

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

Contact Us

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.