• 5 ianuarie 2020

PNL vs ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ TURURI

PNL vs ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ TURURI

PNL vs ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ TURURI 150 150 USR Sector 1

Opinia colegului nostru de la USR Sector 1, Mihai Badea:

Până în urmă cu câțiva ani ne alegeam primarul în două tururi dacă niciun candidat nu obținea peste 50% din voturi în primul tur.

Era un sistem atât democratic, pentru că oferea aleșilor o reprezentativitate sporită, cât și echitabil, pentru că facilita alternanța la conducerea localităților. Era necesar ca primarul în funcție și partidul din spatele lui să rămână foarte populari pentru a reuși reconfirmarea în asemenea condiții.

Chiar și așa, unii edili PSD și PNL rămâneau neclintiți câte 3-4 mandate consecutive, dar regula generală era schimbarea, mai ales în centrele urbane mari.

În 2011, sub pretextul reducerii cheltuielilor, PDL-ul susținut de UDMR a introdus alegerea primarilor într-un singur tur pentru a-și conserva puterea din teritoriu și a încuraja baronizarea primăriilor, după modelul președinților de consilii județene, care erau aleși la fel.

S-a deschis astfel calea ca unii să rămână primari pe viață, pentru că nu există limitări la numărul de mandate și este aproape imposibil ca primarul în exercițiu să piardă la un nou venit pe acest sistem.

PSD-ul s-a opus atunci, dar și-a schimbat opțiunea după ce a ajuns la putere. Și PNL-ul a votat împotrivă, iar acum se chinuie să adopte o poziție și să acționeze ca atare. Doar UDMR-ul a rămas consecvent, din motive destul de evidente.

Ca să vă dați seama de efectele colosale ale modificării, am să vă spun că dacă președinții României ar fi fost aleși într-un singur tur, toți de până acum ar fi fost de la PSD: în 1996 Iliescu, în 2004 Năstase, în 2009 Geoană și în 2014 Ponta.

Singurul an când PSD n-a câștigat primul tur a fost 2019, dar dacă în funcție ar fi fost Ponta, nu știm ce-ar fi făcut Iohannis. Din fericire sistemul de acolo este fixat prin Constituție, că altfel sunt sigur că l-ar fi schimbat până acum.

Anul trecut, USR a cerut PNL-ului reintroducerea votului în două tururi pentru primari, ca o condiție pentru susținerea guvernului Ludovic Orban. Numai așa am putea reduce influența PSD-ului în țară și obține un rezultat reprezentativ inclusiv la alegerile parlamentare.

PNL-ul poate face asta prin OUG sau prin angajarea răspunderii guvernului în fața parlamentului pe un proiect de lege. Calculele arată că ar câștiga în jur de 700 de primării, dar asta mai mult în comune și centre urbane mici, în timp ce în municipii și în sectoarele Bucureștiului ar pierde în favoarea USR.

Prin urmare, PNL-ul este scindat pe acest subiect. Pe de o parte este interesul general și pe termen lung al partidului, apărat de unii lideri centrali și locali, iar pe de altă parte este interesul personal al baronilor din localitățile mari, care vor să rămână la manete încă 4 ani.

Oficial PNL-ul declară că susține schimbarea, dar că vrea să se producă printr-o lege adoptată de parlament. Cu un PSD care încă deține controlul în majoritatea comisiilor parlamentare, o asemenea declarație echivalează cu o recunoaștere implicită că sunt împotrivă.

Tot oficial, PNL-ul declară că susține alegerile parlamentare anticipate. Dacă ar fi așa, n-ar trebui să le fie teamă de moțiunea de cenzură cu care s-ar confrunta în mod sigur după ce ar îndrăzni să umble la alegerea primarilor. În fond, căderea guvernului este primul pas în acea direcție.

Odată ce și-a angajat răspunderea pe legea bugetului, ceea ce este o premieră în ultimii 30 de ani și contravine flagrant Constituției, Ludovic Orban nu mai are nicio scuză plauzibilă să nu procedeze la fel pentru schimbarea sistemului electoral de la alegerile locale.

Dacă pică guvernul, așa să fie. Oricum propunerea de premier ar face-o Klaus Iohannis, iar parlamentarii n-ar refuza învestitura a două guverne consecutive, astfel încât să declanșeze alegeri anticipate. N-au făcut-o niciodată, pentru că opțiunea este între certitudinea finalizării mandatului și promisiunea unui loc eligibil pe o listă.

PNL-ul ar câștiga electoral dacă PSD-ul și UDMR-ul ar adopta o moțiune de cenzură pentru încercarea absolut legitimă de a readuce echitatea la alegerea primarilor. Ar dovedi totodată că susțin pe bune alegerile anticipate.

O decizie finală încă n-a fost luată până acum. Încă mai pot alege calea cea dreaptă. Speranța moare ultima.”

Join our Newsletter

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

Contact Us

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.