• 13 noiembrie 2017

Strategiile PSD împotriva transparenței și a soluționării sesizărilor cetățenilor

Strategiile PSD împotriva transparenței și a soluționării sesizărilor cetățenilor

Strategiile PSD împotriva transparenței și a soluționării sesizărilor cetățenilor 150 150 USR Sector 1

PSD blochează intenționat aplicarea a două hotărâri de consiliu local care ar îmbunătăți:

a) transparența prin postarea pe site-ul primăriei într-un mod accesibil tuturor cetățenilor a tuturor datelor publice referitoare la activitatea primăriei

b) activitatea de soluționare a petițiilor prin publicarea pe site-ul primăriei a status-ului precum și a răspunsului la toate petițiile primite de la cetățeni (multe dintre ele sunt acum pur și simplu ignorate)

==============================================

Iată un scurt istoric al acestui subiect, precum și pașii pe care USR îi va face în continuare, până când situația va fi rezolvată.

  • 4 ianuarie 2017 – au fost depuse cele proiecte de Hotărâre de Consiliu Local (HCL) dupa ce în prealabil ele au fost armonizate cu aparatul primarului. Mai precis, înainte de depunere USR a discutat cu departamentul economic-achiziții și departamentul de urbanism pentru a verifica fezabilitatea conținutului HCL-urilor și a modificat în HCL-uri tot ceea ce a fost considerat termen prea scurt sau nefezabil de către reprezentanții primăriei.
    Vezi HCL transparență | Vezi HCL petiții
  • 28 februarie 2017 – HCL-urile sunt votate în unanimitate în consiliul local, deci inclusiv de către consilierii PSD
    Vezi Procesul Verbal al ședinței în care au fost aprobate
  • 17 mai 2017 – Văzând că până la această dată nu s-a pus în aplicare niciunul dintre HCL-uri am sesizat primaria solicitând un status. Menționam că prevederea legală este ca hotărârile de consiliu să se implementeze în 30 de zile sau în alt termen dacă e prevazut diferit în HCL (în cazul nostru era același termen de 30 zile).
    Vezi adresa către Primărie
  • 27 iunie 2017 – Primăria ne răspunde după 40 de zile (în afara termenului legal de 10 zile pentru solicitările consilierilor), spunând că există deja o lege a transparenței care obligă la publicarea unor informații din oficiu. Ce omite să spună Primăria este că legea prevede doar un set minimal în timp ce USR prin aceste HCL-uri vrea postarea tuturor datelor publice (activitate, achiziții, etc). În mod fals, PSD susține că legea primează și că nu e necesară aplicarea HCL deoarece încalcă principiul unicității legislative. Însă noi nu vorbim de o dublare a legii ci de o extindere a informațiilor publicate. Prin analogie, statul acordă asistență socială în unele cazuri, dar Primăria poate constata anumite situații în care suplimentează prevederile legale și acorda burse, ajutoare suplimentare, etc. În plus, în cadrul răspunsului primăriei, ei se referă doar la HCL-ul de transparență, ignorând total al doilea HCL care este despre un cu totul al subiect, respectiv soluționarea petițiilor de la cetățeni unde cerem publicarea lor pe site, cu status și termen de soluționare.
    Vezi răspunsul Primăriei
  • 12 iulie 2017 – Constatând răspunsul absurd, ne-am adresat prefectului, care trebuie să constate legalitatea/ ilegalitatea fiecărui HCL și să se asigure că ele sunt implementate. USR a cerut implementarea HCL-urilor și aplicarea de sancțiuni legale.
    Vezi plângerea către Prefect
  • 3 august 2017 – Sfidător, prefectul nu judecă fondul problemei ci spune sec faptul că nu consideră că e vorba de rea credință, fără alte explicații. Prefectul se face astfel părtaș la o ilegalitate: nepunerea în aplicare a unor hotărâri de consiliu. De asemenea, Prefectul evită cu bună știință să remarce evidența, faptul că Primăria Sectorului 1, deliberat, refuză să aplice HCL-urile aprobate prin vot unanim al Consiliului Local.
    Vezi răspunsul prefectului
  • 8 noiembrie 2017 – Facem ultimul demers pe care ni-l cer normele juridice. Solicităm astfel primarului să pună în aplicare Hotărârea de Consiliu Local, elaborată de USR, adoptată în Februarie 2017 prin care se introduce actul de transparentizare în administrația locală Sector 1. Dacă și după acest demers Primarul Sectorului 1 va refuza în continuare să pună în aplicare o hotărâre adoptată în Consiliul Local, vom deschide acțiune în instanță împotriva sa.
    Vezi solicitarea către Primar
  • 22 noiembrie 2017 – Cum era de așteptat, Primăria Sectorului 1 ignoră în continuare obligația de a pune în aplicare o hotărâre de Consiliu Local, considerând că situația actuală este „în regulă” și nu trebuie nimic schimbat.
    Vezi aici răspunsul Primăriei.
  • 27 decembrie 2017 – Am depus plângerea în instanță
    Vezi aici documentul

Join our Newsletter

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

Contact Us

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.