• 30 iunie 2017

Parcul Gării de Nord – un pariu câştigat de USR Sector 1 în faţa unei administraţii indiferente

Parcul Gării de Nord – un pariu câştigat de USR Sector 1 în faţa unei administraţii indiferente

Parcul Gării de Nord – un pariu câştigat de USR Sector 1 în faţa unei administraţii indiferente 150 150 USR Sector 1

După 7 ani de abandon, Parcul Gării de Nord intră în administraţia Sectorului 1 şi va putea fi reamenajat, datorită unui proiect susţinut de consilierii locali USR Sector 1.

 

Consiliul local al sectorului a aprobat vineri, 30 iunie 2017, cu o largă majoritate, proiectul de hotărâre susţinut de grupul USR care permite lansarea procesului de achiziţie publică pentru servicii de consultanţă în vederea întocmirii documentaţiei de pregătire a concursului de soluţii şi a realizării temei de concurs în scopul reamenajării Parcului Gării de Nord. Primarul Sectorului 1 are la dispoziţie maxim 60 de zile pentru a demara procedura.

 

Lansarea acestui proiect, susţinut de USR încă din campania la alegerile locale din iunie 2016, nu ar fi fost posibilă fără perseverenţa unei echipe, iniţiate de consilierul local Ilinca Macarie. Această echipă, la care au contribuit: Vlad Alexandrescu, Florin Cobzac, Manuela Mureşan, Mihai Badea, s-a luptat aproape un an pentru a debloca situaţia în care se afla parcul, cu mijloacele pe care USR le are la dispoziţie.

 

Dificultăţile proiectului USR au început de la situaţia juridică a parcului şi incertitudinele legate de proprietatea terenului care ar fi aparţinut Ministerului Transporturilor. Cel puţin aşa susţineau atât Primăria Sectorului 1 cât şi ALPAB-ul. Primăria Generală a Municipiului Bucureşti aprobase două hotărâri care contraziceau această părere: HCGMB 321/2010 prin care administraţia parcului era atribuită către ALPAB şi HCGMB 129/2016 prin care Primăria Generală solicita trecerea administraţiei parcului de la ALPAB la Sectorul 1. Pe baza acestor hotărâri, iniţiatorul proiectului, consilierul local, Ilinca Macarie, a contactat autorităţile, senatorul Vlad Alexandrescu a lansat interpelări la Ministerul Transporturilor şi situaţia a putut fi clarificată: terenul se afla în proprietatea Primăriei Generale, în urma unei decizii judecătoreşti definitive, aşa cum confirmă şi documentele cadastrale obţinute, iar HCGMB trebuiau puse în aplicare de ALPAB, astfel încât transferul către Sectorul 1 să devină efectiv.

Demersurile USR pun în evidenţă faliile sistemului administrativ din România care permit deresponsabilizarea autorităţilor, abandonul patrimoniului colectiv şi nepăsarea faţă de cetăţeni.

 

Din cauza lipsei de interes şi a haosului din instituţiile în cauză, Parcul Gării de Nord a rămas fără o administrare propriu-zisă din 2010, s-a degradat vizibil, devenind un cuib de infracţionalitate, un depozit de gunoaie, un peisaj dezolant cu mobilier devastat, alei deteriorate şi vegetaţie neîngrijită. Ilinca Macarie susţine că “parcul are nevoie acum de o schimbare de paradigmă, prin transformarea lui în grădina publică, prin refacerea compoziţiei sale originale, în concordanţă cu statutul său, ca parte integrantă din ansamblul Gării de Nord, clasată monument de arhitectură. Parcul Gării trebuie să redevină o poartă de intrare în oraş, aşa cum a fost el gândit iniţial, o carte de vizită pentru cei care sosesc cu trenul în Bucureşti”.

 

Proiectul USR propune reamenajarea parcului în grădina publică pentru a dispune de un acces controlat şi dotări corespunzătoare (mobilier urban, iluminare, spaţii plantate, locuri de joacă) şi susţine, în acest scop, organizarea unui concurs de arhitectură peisagistică, respectând procedurile în vigoare.

Join our Newsletter

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

Contact Us

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.