• 31 mai 2017

Podul Constanța, o problemă urgentă a Sectorului 1

Podul Constanța, o problemă urgentă a Sectorului 1

Podul Constanța, o problemă urgentă a Sectorului 1 150 150 USR Sector 1

Podul Constanța este principala rută de acces între centrul orașului și zona de N-V a capitalei, aflată în continuă dezvoltare (Bucureștii Noi, Dămăroaia, Chitila, Pajura, Mogoșoaia). Situația podului este una extrem de gravă din cel puțin 3 puncte de vedere:

  1. Traficul pietonal este practic imposibil și expune pietonii la riscuri considerabile. Traversarea pe la suprafață nu este posibilă, ambele laterale fiind total blocate.
  2. Structura de rezistență este extrem de deteriorată. Deja betonul se desprinde și sunt expuse armăturile metalice.
  3. În fiecare dimineață și seara, în acest punct, se creează blocaje de trafic imense care irosesc timpul și nervii cetățenilor.

Situația se complicată și mai mult prin faptul că podul efectiv ține de Ministerul Transporturilor, șoseaua de PMB iar calea de rulare a tramvaiului de RATB. USR Sector 1 încearcă încă de anul trecut deblocarea acestei situații. Iată un scurt istoric al activității pe acest subiect:


    • Toamna 2016: Într-o audiență la Ministerul Transporturilor, condus la acel moment de cabinetul tehnocrat, ne este comunicat că nu există fonduri pentru investiții, însă va exista toată bunăvoința pentru a ne ajuta în strângerea de autorizații necesare. Între timp au venit alegerile, un alt guvern și o altă conducere la minister. Totul s-a oprit.

    • Martie 2017:  USR Sector 1 lansează o petiție pentru a pune presiune pe autoritățile competente să înțeleagă gravitatea și urgența situației. Puteți ajuta chiar și în acest moment, semnând petiția, în cazul în care nu ați făcut-o deja. Consilierul USR Cristian Bulfon a ridicat de asemenea problema printr-o nouă interpelare în cadrul ședinței de consiliu.

    • Aprilie 2017: Problema este reluată public, numărul de semnături al petiției depășind pragul de 500.


    • Iunie 2017: Subiectul continuă să fie preluat – PrimaTV

      • Iunie-Iulie 2017: Deputații USR Cătălin Drulă și Cristian Seidler au solicitat în mod oficial Ministrului Transporturilor (vezi textul integral aici) mai multe informații referitoare la acest subiect:
          • Cine și când va realiza expertiza tehnică a construcției, ținând cont de gradul aparent de degradare?
          • Care este viziunea Ministerului Transportului și a CFR referitoare la consolidarea/ reconstrucția pasajului, lățimea insuficientă a căii de rulare auto și siguranța tranzitului pietonal?

      • August 2017: USR Sector 1 a trimis o interpelare către Poliția Rutieră pentru a solicita un punct de vedere asupra siguranței traficului rutier pe sub Podul Constanța: Petitie BPR.


    • August 2017: Consilierul Local Cristian Bulfon realizează o serie de materiale noi de la fața locului pentru a arăta evoluția degradării podului, precum și riscurile pe care le implică traversarea ca și pieton pe sub pod.

 

Click aici pentru VIDEO traversare



    • August 2017: Consilierul Local Cristian Bulfon reamintește în Ședință de Consiliu demersurile făcute până acum și cere încă o dată primarului să se alăture eforturilor instituționale de a rezolva problema. Primarul Dan Tudorache promite din nou sprijinul său și recunoaște de asemenea succesul demersurilor USR pe altă problemă din sector, cea a Pasarelei Herăstrău. Vezi aici detalii.

 


    • Septembrie 2017: O lună cu multe evenimente pe acest subiect. Iată desfășurarea lor în ordine cronologică:

      1. Doi reprezentanți USR Sector 1 s-au întâlnit cu reprezentanții Ministerului Transporturilor pentru a discuta despre situația podului. Concluziile au fost:
      – Ministerul Transporturilor are dreptul să se ocupe exclusiv de o eventuala reabilitare a podului, nu de alte lucrări, precum extindere, acestea fiind responsabilitatea Administrației Străzilor din cadrul PMB
      – Ministerul Transporturilor a realizat o expertiză a podului în 2014 (vezi aici documentul)
      – A fost demarată deja licitația pentru achiziționarea unei noi expertize, cu senzori, pentru a determina rezistența la stres a structurii (vezi aici documentul)
      – Este necesar ca Administrația Străzilor să propună soluții și să se coordoneze cu Ministerul Transporturilor pentru eventuale sub-traversări laterale pietonale/ pentru bicicletă și/ sau înălțarea trotuarului în timpul reabilitării pentru a asigura o soluție de traversare pietonală în siguranță.
      – O pasarelă pietonală supraterană, cu scări de acces, în formă de U întors, nu ar avea sens, fiind foarte înaltă și greu de folosit
      – O trecere la nivelul căii ferate nu este permisă de lege (în acea zonă sunt 5 linii ferate, iar trecerile la nivel pot fi făcute peste maxim 3 linii)

      2. Poliția Rutieră a răspuns sesizării USR din august, anunțând ca a fost constituită o comisie mixtă care va asigura îndepărtarea fragmentelor de beton care pun în siguranță traficul (execuția lucrărilor intră în sarcina Secției L3 din cadrul Diviziei Linii București). De asemenea, pe 5 septembrie Brigada Rutieră a trimis o informare către CFR în scopul urgentării procedurilor pentru execuția lucrării (vezi aici documentul). Reamintim că în unele porțiuni betonul este desprins și sunt expuse armăturile structurii de rezistență.

      3. Necesitatea construirii unor noi puncte de conectare a traficului auto din zona cartierului Pajura, respectiv cartierul Chitila cu restul orașului intră în sarcina Administrației Străzilor. USR va iniția demersuri pentru a deschide acest subiect către Administrația Străzilor.

 


    • Aprilie 2018: Ministerul Transporturilor raspunde interpelarilor Consilierului Local Cristian Bulfon si mentioneaza ca a fost finalizata expertiza tehnica a podului. USR Sector 1, precum si deputatii Cristian Seidler si Catalin Drula solicita Ministerului Transporturilor rezultatul expertizei precum si o serie de informatii suplimentare.

 


    • Mai 2018: In urma presiunii publice, Ministerul Transporturilor publica expertiza tehnica.

 


    • Iulie 2018: Am continuat să acordăm atenție demersurilor întreprinse de CFR Infrastructură și am avut o întâlnire cu oficialii CFR. Astfel, am aflat că pentru măsurarea și monitorizarea parametrilor tehnici a fost angajata o firmă care timp de 18 luni va efectua aceste măsuratori.
      Perioada de monitorizare nu va împiedica începerea lucrărilor de consolidare și renovare a podului și va începe la sfârșitul acestei luni, primul rezultat va fi obținut după 30 zile și va fi făcut public de către CFR, iar în situația în care măsurătorile parametrilor tehnici va indica o stare structurală fragilă care ar impune consolidarea de urgență, CFR va interveni imediat.

USR Sector 1 va continua să insiste pe acest subiect până ce problema va fi rezolvată!

Join our Newsletter

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

Contact Us

We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.